Vi måste värna landsbygden

HN_debatt_Glommen

Publicerad i Hallands Nyheter 15 Januari 2014

Vi måste värna landsbygden
Glommen måste också få utvecklas.

Falkenbergs tätort är viktig. Det håller jag med om. Det är viktigt för kommunen att Falkenberg är ett modernt samhälle med infrastruktur, kommunikationer och attraktiva upplevelser och platser för turister och besökande.
Tänk om det till exempel inte fanns tillgång till bredband. Då skulle det vara svårt att locka hit nya företag. Eller ponera att det inte fanns cykelvägar och bussförbindelser mellan stadsdelarna och centrum, hur skulle invånarna då kunna ta sig till jobbet eller till stan för att handla?Satsningar på samhället är en självklarhet – i alla fall för alla som bor i tätorten. Och det är helt rätt! Vi ska kunna kräva av våra politiker att det satsas på vårt samhälle. Men frågan är – vad händer på landsbygden?
I Glommen vill vi också ha bredband. Vi vill ha en cykelväg in till Falkenberg så att vi inte behöver cykla längs den trafikerade 70-vägen med livet som insats. Vi vill ha en affär och en post som ger oss matvaror och service till bra priser.
Vi vill att det ska finnas fungerande strukturer som underlättar för företag att etablera sig här när vi behöver växla om från fiskenäringen. Vi vill att badgästerna ska njuta av fina och rena badstränder så att turismen kan blomstra i vårt vackra fiskeläge.

Det vi vill i Glommen är naturligtvis sådant som alla vill, men tyvärr måste vi alltid driva våra projekt själva.
Är det något som även de boende i tätorten måste göra?
Behöver de ens komma i kontakt med något som kallas vägförening eller samhällsförening?

Nu kanske det låter som om vi sitter här och är bittra. Men det är så långt från sanningen som man kan komma. Just nu samlas vi kring projektet ”Glommens framtid” där vi tittar på många olika möjligheter för att driva samhället vidare. I takt med att fiskenäringen dör ut vill vi hitta nya näringar som förhoppningsvis ska ge fler arbetstillfällen.
Vi tittar på Kattegattsleden, cykelvägen mellan Helsingborg och Göteborg, och hur vi som samhälle kan dra nytta av den satsningen. Vi vill utveckla Glommens hamn och se om det finns möjligheter för ett rekreationscenter i samhället med möjlighet till bad, bastu, gym och motionsslinga.
Som ni hör finns det varken brist på initiativ, engagemang eller idéer.
Men det skulle vara roligt med en hjälpande hand och att vi kämpade på lika villkor.
I somras bjöd vi in politikerna i Falkenbergs kommun till ett samtal med Glommaborna och när vi gick därifrån den kvällen var vi fulla av hopp om framtiden. Det kanske inte utlovades guld och gröna skogar, men det såg ljust ut. Sedan dess har det varit tyst.

Är snacket om att värna landsbygden bara ett röstfiske från våra politiker under valåret 2014, eller ligger det något mer bakom deras löften än bara tomma ord? Ja, det får framtiden utvisa.
Vi i Glommen önskar bara att vi får samma möjligheter och hjälp som resten av invånarna i Falkenbergs kommun. Det borde väl inte vara för mycket begärt?

Göte Johansson
Ordförande, Glommens Samhällsförening