Hamnfest i Glommen 2019

Då Kräftfestivalen i år tar en paus planeras istället en hamnfest arrangerad av Glommens Fiskekrog att gå av stapeln den 26 och 27 Juli.
Klicka på loggan nedan för mer info

Nedan text har hämtats från websidan 24falkenberg.se och har publicerats av Victoria Andersson den 15 Maj 2019.

Efter ett besöksrekord i fjol och en hög arbetsbelastning beslutade arrangörerna bakom Glommens kräftfestival, Gommens IF, att det inte skulle bli någon kräftfestival i år. Istället anordnas Glommens Hamnfest under två dagar i juli. Arrangörerna blir Lars Abrahamsson, i samarbete med Glommens IF.

– Glommens IF har inte haft resurser för att kunna fortsätta med det, det har liksom blivit för stort. Även Glommen som by har kanske känt att det inte utvecklats på det sättet man hoppats och som det var från början. Det var ju en familjefest, och det är det vi ska försöka göra nu, säger Lars Abrahamsson, som själv bor i Glommen på sommaren och som som driver Glommens Fiskekrog och Flipflop Beach Bar & Rooms.

Lars berättar att området kommer bli ungefär häften så stort som den tidigare festivalen och att man siktar på att ha ungefär 1500-2000 besökare per dag. Däremot kommer hamnfestivalen kunna ta emot upp till 4000 besökare dagligen.

– Innan var det Axels tivoli och knallar, men det tar vi bort. Det blir mer tävlingar och provningar och massa olika underhållning, säger Lars.

Förhoppningarna är att få med flera lokala aktörer till hamnfesten.

– Vi satsar på mat, dryck, musik och underhållning och vi satsar mer på alla åldersgrupper. Det ska vara aktiviteter för alla barn, tonåringar, vuxna och pensionärer.

Bland annat väntas det bli skumdisko för barn, ett jättesommardisko, tävlingar och musikunderhållning. Men eftersom planeringen bara pågått en vecka, är inte alla aktiviteter i fas ännu.

– Vi har precis satt ihop en projektgrupp ska sitta och spåna fram galna idéer. Det blir mycket för barnen, det är viktigt. Vi kommer ha ett alkoholfritt diskotält och en tropisk bar som serverar tropiska drinkar. Sedan kommer vi jobba med lokala bryggerier, förklarar Lars. Han fortsätter:

– Det kommer vara ett väldigt varierande utbud av musik, men framförallt blir det inte så mycket dansband längre.

Alla tillstånd för hamnfesten är nu sökta, och förhoppningarna är att det hinner blir klara i tid innan hamnfesten drar igång mellan den 26-27 juli.

– Det är jättekul att vi gör det här för Glommen framförallt. Det enda som skett under året som varit stort har ju varit kräftfestivalen, och de flesta har varit stolta över den.

Kommer det fortfarande finnas kräftor?

– Ja, mycket kräftdjur och skaldjur kommer det bli. Det kommer finnas mycket mera mat än vad det varit förut. Innan har det funnits ett mattält, men nu bjuder vi in andra restauranger. Vi vill att kunderna ska kunna äta allt ifrån en billig, trevlig och vällagad måltid till något lite lyxigare.

Är detta något du kan tänka dig att göra årligen?

– Ja absolut, verkligen. Det ska bli årets sommarfest i Falkenberg, det är målsättningen. Med en karibisk känsla, avslutar Lars.

Uppdaterad text från 17 Maj från samma källa som ovan.

Nu har första artisten för Glommens hamnfest blivit släppt, och det blir en hyllning till Queen med Johan Boding -”King of Queen”. Under konserten blir han uppbackad av fem musiker och åtta sångare i Night of Queen Band & Choir.

– Det är en akt som är perfekt i tiden och som passar alla, säger Lars Abrahamsson, arrangör för Glommens hamnfest. Han förklarar att Queen blivit högaktuella på nytt, efter den Oscarsbelönade filmen ”Bohemian Rhapsody” som visades på biograferna i vintras.

Erik Rynefors som är producent och manager för Night of Queen, han har själv kopplingar till Glommen genom familjemedlemmar som bott där.

”Mitt hjärta är för alltid i Glommen och det är en av anledningarna till att vi vill vara med och arrangera en riktigt bra show under hamnfesten” säger Erik i ett pressmeddelande.

Sedan 2008 har bandet gjort närmare 250 hyllningar till Queen och de har tidigare blivit uppmärksammade av Brian May, Queens egna gitarrist. Bandet har bland annat varit huvudakt till Freddie Mercury Birthday Party 2017 på casinot I Montreux, där deras konsert direktsändes till en halv miljon Queen-fans runt om i världen.

Johan Boding och Night of Queen Band & Choir uppträder på Glommens hamnfest den 26 juli. Biljetterna släpps på fredag den 17 maj via Ticketmaster, Falkenbergs turistbyrå, Glommens Fiskekrog och FlipFlop Beachbar & Rooms.