Fyrdagen firas på Morups tånge 15-16 Aug.

I helgen, 15 & 16 Augusti firas den internationella fyrdagen runt om i världen. Morups tånge fyrsällskap deltar givetvis.
– Vi räknar med upp emot 400 besökare, berättar ordförande Göte Johansson.Morups tånge_flygbild_a

2003 hölls första internationella fyrdagen i Sverige och i år har 67 fyrar öppet för allmänheten. Morups tånge fyr har i helgen öppet lördag och söndag mellan klockan 13 och 15. Den 28 meter höga Morups tånge fyr stod klar redan 1843 och är ännu i fullt bruk.

– Det är sjöfartsverket som driver fyren. Men Morups tånge fyrsällskap är bildat för att fyren inte ska bli privatägd. Det är hiskeligt viktigt, blir den privatägd blir det inte uppsläpp i den. Själva fyren är ju ett kulturvärde utan dess like. Alla ska ha tillgång till fyren, säger Göte Johansson.

Fyrsällskapet anordnar ofta visningar. I samband med Kräftfestivalen i Glommen tidigare i sommar hade fyren öppet i fyra dagar. 450 personer kom. Även privata visningar görs för bland annat skolklasser, familjer eller företag. Personer från hela Sverige brukar besöka fyren.

– Det är nästan riksintresse. Vi har ungefär 250 medlemmar i föreningen, allt från stockholmare till folk utomlands, säger Göte Johansson.

För Morups tånge fyrsällskaps framtida arbete tas i dag ett viktigt beslut. Huruvida kommunstyrelsen ska ansöka om marken på Morups tånge eller inte. Just nu ägs marken av Fortifikationsverket.

– Blir det så att kommunen får rätten att köpa, så har vi tanken att vi ska göra en värmestuga för ornitologer och kanske ett fiskerimuseum, säger Göte Johansson.

Publicerat i HN 20150811
Oskar Carlsson

Länk till artikel i HN